Coldplay

Coldplay
CategorieBands
NationaliteitBrits
Geboortedatum
GeslachtN.v.t.
Bekeken37487

Biografie

Coldplay bestaat uit de volgende leden: Chris Martin (tekstschrijver, zang, piano, gitaar), Johnny Buckland (tekstschrijver, leadgitarist), Guy Berryman (basgitarist) en Will Champion (drummer, nadat hij de gitaar daarvoor had ingeruild). De naam Coldplay komt van een vriend van Chris Martin, Tim Rice-Oxley, toetsenist bij de eveneens succesvolle Engelse band Keane, wiens band Coldplay op het punt stond om te stoppen. Die jongens hadden de naam in een gedichtenbundel gevonden. Ze dachten vast beter goed gejat dan slecht verzonnen en namen de naam over. Opvallend is dat de oprichting van Coldplay is geinspireerd door boyband 'N Sync!

In 2008 behaalt hun single Viva La Vida de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Nog nooit eerder stond de band op 1 in de Verenigde Staten. Viva La Vida is de eerste nummer 1-hit voor een Britse band in de Billboard Hot 100 sinds Wannabe van The Spice Girls in 1997. Door hun diepgaande en bijzondere songteksten, hun diverse muzikale invloeden en door het emotionele stemgeluid van zanger Chris Martin onderscheidt Coldplay zich van de rest in de muziekwereld.

Inmiddels heeft Coldplay een behoorlijk gevulde prijzenkast met Grammy Awards, Brit Awards (Coldplay is de eerste band in de geschiedenis van de BRIT's die maar liefst drie keer de Award voor Beste Britse Album mocht ontvangen!) en de nodige gouden en platina albums en singles. Het aantal wereldwijde verkochte albums staat inmiddels ruim boven de 30 miljoen. Chris Martin maakte zichzelf een nog grotere celebrity door in 2003 met actrice Gwyneth Paltrow te trouwen.

Foto's

Recente Artikelen

Laatste Video

VIDEO: Nederlandse sterrencast klaar voor de lente met Rokjesdag

-->
\